Zelf filmpjes maken, je hebt er geen videocamera meer voor nodig, want je hebt je smartphone en verschillende apps. 7 keer een app waarmee je zo een video of animatie uit je mouw schudt. 

app 1. Magisto

Selecteer enkele foto’s en stukjes video-opname, een ‘sfeerthema’ en een muziekje en voilà, deze app husselt er een sprankelend filmpje van! De app werkt volgens de makers op basis van kunstmatige intelligentie. Dat zie je ook aan het feit dat gelijkende foto’s (bijvoorbeeld drie portretjes achter elkaar) met elkaar worden gecombineerd. Te gebruiken voor bijvoorbeeld: een verslag van een werkbezoek, of een uitje naar een museum of festival.

app 2. Boomerang

Het is geen foto en geen gif, het is een… Boomerang. En duurt hooguit een seconde. Instagram lanceerde eind 2015 deze standalone app, waarmee je van een bewegende gebeurtenis een razendsnelle serie foto’s maakt, die acuut worden samengevoegd tot een mini-hogekwaliteitsvideo die vooruit en achteruit is af te spelen.

Je kunt een Boomerang liggend en staand fotograferen. Het filmpje kun je vervolgens op o.a. Instagram en Facebook delen. Samen met de al bestaande Instagram-loopvideo’s en de app Hyperlapse (die het mogelijk maakt een stabiele time lapse te schieten van bijvoorbeeld en autoritje) kun je lekker aan de slag met allerlei bewegende beeldexperimenten.

app 3. PhotoGrid

Onze favoriet. Met de optie Videopresentaties kun je 50 foto’s achter elkaar plaatsen en zo een slideshow (trage modus: kies het schildpadje) of snelle animatie (rappe modus: kies het haasje) maken. Met muziek eronder, en eventueel nog een filter. Kun je uren mee zoet zijn…

app 4. Gif Me!

Maakt van je korte video (bijvoorbeeld gemaakt met PhotoGrid) een nog snellere animatie, of met gekozen foto’s. Met name leuk voor verspreiding op sociale media.

app 5. Flipagram

Sociaal platform waarmee je net als met Photogrid een selectie van meerdere foto’s aanelkaar kunt plakken tot een swingend filmpje. Heeft leuke, vrolijke muziekjes. Je moet wel een account aanmaken, wat sommige gebruikers een hobbel vinden.

app 6. Imovie

Apples onovertroffen montage-app voor Iphone- en Ipad-gebruikers. Er kan voorlopig geen andere app aan tippen, helaas niet voor Android beschikbaar. Alles zit er op: vaste formats waar je uit kunt kiezen, vaste muziekjes, tekst-opties in verschillende mooie stijlen. Je kunt stukken video met een vingerbeweging inkorten en verschuiven, het wijst zich zo heerlijk vanzelf, een 8-jarige kan er al mee monteren, nu jij nog.

app 7. Adobe (Premiere) Clip

De app die het dichtst bij Imovie komt, maar veel minder features heeft zoals maar een beperkte keuze uit lettertypes

Geen app, maar wel een zeer prima programma voor niet Apple-bezitters: Windows Movie Maker biedt hetzelfde scala aan mogelijkheden als Imovie, maar dan op je pc.

Ook een app voor bewegende beelden ontdekt? Of gemaakt? Mail ons! We proberen ‘m dolgraag uit.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.