Op deze foto sta ik op de rode zeepkist van Nienke van Bezooijen. Donderdag 28 mei organiseerde de Gooische Business Club een avond met deze meester in de spreekkunst. Na wat theorie werden we door haar op die kist gezet, om ons zegje te doen voor toehoorders. Oei!

Nienke van Bezooijen vertelt

Tip: draag niet te hoge hakken en zorg dat je nog met je tenen kunt wiebelen. Dan sta je zekerder en blijf je geconcentreerd.

Wist je dat maar 10% van een gesproken praatje gaat over de inhoud? En dat de rest overblijft voor je stem (20%) en je houding en uitstraling (70%)? Niet meteen heel geruststellende informatie… Dus werkten we onder Nienkes leiding aan onze performance. We leerden hoe je rechtop staat, hoe je met tenenwiebelen je concentratie bewaart, hoe je je kin moet houden en hoe je fysiek op een vraag reageert.

Spreek met EASE

Nienke traint TedX-talkers en directeuren van grote bedrijven. En haar tips gelden in feite voor iedereen die een verhaal fatsoenlijk wil overbrengen op publiek, in welke vorm dan ook. Ze werkt volgens de EASE-methode, waarmee je Energiek, Authentiek, Spreekvaardig en Empathisch voor een zaal of groep staat.

Hoewel maar 10% van je verhaal dus indruk maakt, is het dus van enorm belang dat intensief voor te bereiden. Want als jouw tekst goed tussen je oren zit, dan straal je die zekerheid ook uit.

Wat is jouw einde

Nienkes advies voor het opbouwen van een pakkend gesproken verhaal is: begin bij het eind. Bedenk met welke clou of zin je gaat eindigen. En werk dan daar in een logische volgorde naartoe, ondertussen goed nadenkend over de variatie in je uitspraak. Met welke ‘punchwords’ en welke ‘stretchwords’ wil je nadruk leggen of juist rust brengen? Als je dat verhaal vervolgens zo kunt vertellen, dan komt het met die uitstraling ook goed. Dat klinkt toch heel eenvoudig.

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.