De zomer is weer voorbij en er zijn weer vele uithoeken van de wereld bezocht. We hebben zodoende flink wat oogst aan mooie voorbeelden van storytelling: verhalenvertellerij uit den vreemde.

1. Dankbetuigingen in de kerk in Udine

In het Italiaanse Udine staat een kerk, met de welklinkende naam Santuario della Beata Vergine delle Grazie. In het voorportaal hangen talloze schilderijtjes, zoals je wel vaker in Italiaanse kerken treft. Ze beelden stuk voor stuk een onfortuinlijk voorval uit, dat door toegewijd gebed toch een voorspoedige wending heeft gekregen. Als dank aan in dit geval de Vergine delle Grazie, oftewel de maagd Maria (met hier een prachtige eigen kapel) die om raad en daad is gevraagd tijdens die vele gebeden, hangen de gelovigen een afbeelding van de rampzalige gebeurtenis op in de kerk. Vaak aandoenlijk geschilderd. Je kunt je er meteen van alles bij voorstellen. Verhalenvertellerij in een oogopslag.

verhalenvertellerij
verhalenvertellerij rampverhalenvertellerij

2. Eigen krant van eetcafé Het Posthuijs in Groot-Ammers

Inzender Etienne Kreutzer van Plan to Behaviour: “Het is zo makkelijk om dit niet te lezen… maar nu weet ik toch mooi dat Groot-Ammers bekend staat om ooievaars. Gaat ooit in een quiz van pas komen, voel ik.”

verhalenvertellerij

3. Stukje kennis bij een goede elpee in Manchester

In een van de vele platenzaken in het bruisende Northern Quarter vertellen de elpeehoezen je een met een extra printje, een stuk meer over de muziek en de muzikanten. Dat nodigt uit tot lezen en vervolgens kopen. Bovendien zie je dat deze zaak liefde heeft voor muziek, vinyl en: veel kennis heeft. Daar kom je voor terug.

verhalenvertellerij in muziek

4. Normen en waarden in Oostenrijk

In het Oostenrijkze Tarrenz zijn ze niet zo van het Carpe Diem. Boeten zul je, voor al dat drankgelag en die luilakkerij, dat spelen en dat gokken. Als je rond het kerkhof loopt, word je met de neus op de Bijbelse feiten gedrukt met schilderingen en een rijmpje. Dat je het maar weet: de dood zit je op de hielen. Dus gedraag je, dan komt-ie wat minder snel.

verhalenvertellerij verhalenvertellerij uit de kerk

5. Vuurtorenhorror in Bretagne

In Bretagne, bij Cap Fréhel is een A4tje op de deur van de vuurtoren geprikt bij een metershoge klif. Annemiek de Ruiter begrijpt wat er staat en kan zich ineens voorstellen wat er allemaal mis kan gaan en is gegaan… Ja, WAT is er werkelijk allemaal gebeurd hier? Nou, afgelopen juli is hier nog een jonge vrouw dodelijk van de rotsen gestort. Google maar eens op ‘Cap Fréhel Accident Mortel’.

verhalenvertellerij

Ook een voorbeeld van verhalenvertellerij uit den vreemde? Mail.