Een tijdje geleden werd ik via een netwerkclub uitgenodigd voor een boottochtje op de Amsterdamse grachten met ‘Van Gogh’ als thema. Aangezien ik dol ben op varen en netwerken, gaf ik me op. En wat een verrassing: ik kwam oog in oog te staan met Anna van Gogh, ‘de moeder van’! Zij vertelt verhalen over haar leven met haar inmiddels wereldberoemde zoon. Mooi staaltje storytelling.

Marie Louise van der Kloot had een baan in de financiële sector, werd daarna NLP-trainer. Nu staat ze als Anna van Gogh op een hoofdstedelijk salonbootje te vertellen over haar beroemde zoon Vincent die – wist ik niet – ooit in Amsterdam studeerde. Ze heeft allerlei onbekende weetjes over de schilder paraat, maar ook bekende feiten die vanuit de mond van een moeder toch verrassend klinken. Aan boord hoorde ik regelmatig ‘oh’ en ‘ach’.

Je ervaart het verhaal van Vincent zo vanuit een heel ander oogpunt. Dat maakt het ‘verhaal dat je al kent’ tot een heel nieuwe, authentieke story over de schilder waarvan we weten dat hij op z’n zachtst gezegd ‘apart’ was, zijn oor afsneed en gek werd. Maar nu hoor je wat dat soort gebeurtenissen doen met een moederhart. Maar ook hoe een moeder kan oordelen over een zoon.

Marie Louise maakt de vertelling levendig en geeft zo een nieuwe dimensie aan een historische figuur. Ze beantwoordt de vragen van haar publiek ook echt als Vincents moeder. Ik vind het een mooie manier van storytelling: vanuit andermans gezichtspunt en in een andere vorm, namelijk als vleesgeworden mondeling verteller.

Hoe is zij tot dit concept gekomen?

“Als kind speelde ik toneel en schreef ik toneelstukken. Ik heb ook twee jaar aan improvisatietheater gedaan. Het idee voor de moeder van Van Gogh heb ik van iemand die dit soort acts doet rondom Rembrandt en daarnaast mensen in klederdracht op de Zaanse Schans ontvangt. Ik ben opgegroeid in Zundert, de geboorteplaats van Vincent en mijn familie komt er vandaan, dus Vincent van Gogh ligt dichtbij me. De informatie over de moeder heb ik uit de biografie van Vincent die enkele jaren geleden door twee Amerikanen is gepubliceerd die tien jaar onderzoek gedaan hebben. Ik heb alle details van Anna verwerkt tot een nieuw verhaal. De mensen die met mij meegaan op excursie weten uiteraard niets van zijn moeder en ik vind het dan erg leuk om als strenge, maar ook lieve protestantse Anna op te treden. Mijn kostuum heb ik samengesteld door goed te kijken naar enkele foto’s en een schilderij van haar.”

Mensen kunnen het hele jaar door met Anna van Gogh cruisen door Amsterdam en naar haar verhalen luisteren. Groepen vanaf 10 mensen, er wordt altijd een passende boot gehuurd. Informatie vind je op deze website.