Vertel een verhaal ’s via een tekening. 

Bij de training Visual Notes van Kim Ravers  (die zelf op congressen live tekenverslag doet, quite a challenge…) leerde ik hoe je een vergadering, beleidsplan, onderzoek, strategie of concept kunt vatten in (zelf) getekende beelden.

Dat bleek verrassend interessant. Beelden komen sneller binnen dan tekst. Dat wisten we al. Maar volgens Kim Ravers werkt tekst+beeld nog veel sneller. Reden dus om meer te gaan tekenen tijdens saaie vergaderingen en: om taaie materie behapbaar te presenteren.

In simpele ikonen en symbolen die iedereen herkent, kun je heel veel meer zeggen, in kortere tijd. Je mag er een woord bij zetten om het te verduidelijken. En het is handig van tevoren een bepaald structuur te bedenken, waarin je je tekeningen logisch groepeert.

Tijdens de training bleek: iedereen kan dit. Wij waren met mensen van uiteenlopende achtergronden en tekenvaardigheden, maar iedereen wist z’n boodschap om te zetten in eigen tekeningen, die wij allemaal begrepen.

 

Wanneer is Visual Notes handig?

  • Als je voor jezelf een boodschap duidelijk wil krijgen. Wat is er makkelijker dan dat wat er in je hoofd dwarrelt aan gedachten, even te schetsen? In die zin vertoont het verwantschap met mindmapping, maar staat de getekende boodschap centraal. Ook ga je verder dan mindmapping: je legt echt dingen uit.
  • Als je een boodschap aan anderen wilt verduidelijken. Zo bracht ik inmiddels een publiciteitsplan tot leven in 1 tekening. Zo zag mijn klant meteen welke punten we zouden aanpakken, plus gebruikte ik de tekening als leidraad/agenda tijdens onze sessie.
  • Als je vergaderingen en congressen wilt verslaan. Weg dus met die duffe notulen of powerpointverslagen! Nu zie je in een oogopslag wat er is besproken door een tekening. Om dit te kunnen, moet je even oefenen. Het vergt een eigen arsenaal aan vaste ikonen (een soort beeldbibliotheek) en een bepaalde snelheid. Maar: tijdens de ‘battle’ aan het eind van de training – waar we tegen elkaar moesten ‘opbieden’ met het razendsnel tekenen van begrippen – bleek ook dit geen onmogelijkheid.

 

Ik ben enthousiast geworden over deze communicatiemethode en ga ‘m de komende tijd eens wat vaker proberen in te zetten.

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.