Spreken in het openbaar is soms best eng. Hoe kun je dat het beste aanpakken? We gingen tijdens een workshop in de leer bij Nienke van Bezooijen. Zij begeleidt als meester in de spreekkunst TED-talkers en directeuren van grote bedrijven die voor publiek willen spreken.
Wist je dat maar 10% van een gesproken praatje gaat over de inhoud? En dat de rest overblijft voor je stem (20%) en je houding en uitstraling (70%)?
Niet meteen heel geruststellende informatie…
Tijdens een netwerkbijeenkomst werkten we onder Nienkes leiding aan onze performance. We leerden hoe je rechtop staat, hoe je met tenenwiebelen je concentratie bewaart, hoe je je kin moet houden en hoe je fysiek op een vraag reageert.
Spreken met EASE
En haar tips gelden in feite voor iedereen die een verhaal fatsoenlijk wil overbrengen op publiek, in welke vorm dan ook. Ze werkt volgens de EASE-methode, waarmee je Energiek, Authentiek, Spreekvaardig en Empathisch voor een zaal of groep staat.
Hoewel maar 10% van je verhaal dus indruk maakt, is het dus van enorm belang dat intensief voor te bereiden. Want als je eigen tekst goed tussen je oren zit, dan straal je die zekerheid ook uit.
Wat is jouw einde
Nienkes advies voor het opbouwen van een pakkend gesproken verhaal is: begin bij het eind. Bedenk met welke clou of zin je gaat eindigen. En werk dan daar in een logische volgorde naartoe, ondertussen goed nadenkend over de variatie in je uitspraak. Met welke ‘punchwords’ en welke ‘stretchwords’ wil je nadruk leggen of juist rust brengen? Als je dat verhaal vervolgens zo kunt vertellen, dan komt het met die uitstraling ook goed.
Dat klinkt toch heel eenvoudig.