Spaans leren met kattenplaatjes“Helping humans to be less dumb”

Katten zijn huge op internet. Je ziet ze op Instagram, Facebook, Pinterest… en starring op YouTube. Want katten zijn zo cute… En met die cuteness helpen ze je nu ook met het leren van een taal. Met een kat in beeld, heb je je Spaans zo onder de knie.

Kattendocent

Katten als onderwijzers, ze ‘werken’ op de Cat Academy, opgericht door Memrise. Dat bedrijf biedt al leervormen die zijn gebaseerd op herinneringstechnieken en mnemonics (ezelsbruggetjes). Memrise biedt – naar eigen zeggen – met de kattenacademie ‘de toekomst van het leren’.

Spaans leren met kattenplaaatjesBen Whately, chief operating officer van Memrise in het Londense blad Tech City News: “Wij zijn lang bezig geweest met te bekijken welke ezelsbruggetjes mensen het meest effectief vinden en welke ze het leukst vinden. Het allerpopulairst, en de ezelsbruggetjes die het beste effect hadden op het leren, waren plaatjes van katten. Dat vonden we eerst gewoon grappig. Maar toen we het idee testten met gebruikers, bleek het ongelooflijk succesvol. ”

De rekening graag!

Ben en z’n team besloten beeld van katten in te zetten voor het leren van een taal, en dat bleek een hit. Bijvoorbeeld onder een plaatje van een kat aan tafel met een leeg bordje en z’n poot omhoog staat: ‘La cuenta por favor!’ (de rekening graag).

Schijnbaar onthoudt het brein dit dus beter dan bij toepassing van een ouderwetsere leermethode. Hoe dat komt? Onderzoek wees uit dat ‘cuteness’, oftewel schattigheid, een positief effect heeft op informatie opnemen. Het helpt je te concentreren en het maakt verband met je hersenen. En humor helpt dan ook nog eens een handje.

Grappig en memorabel beeld

Memrise heeft een professionele comedy-copywriter en een scriptschrijver in dienst om de katten zo pakkend mogelijk in beeld te brengen in combinatie met uitdrukkingen. “Door het grappig en memorabel te maken, voeden we het ondeugende gevoel dat je je tijd aan het verdoen bent met het bekijken van kattenfoto’s, maar ondertussen gewoon woorden leert”, aldus Whately.

Inmiddels nemen duizenden mensen per maand een talencursus af.

Dit artikel verscheen eerder op de website www.katcom.nl en we vonden de informatie interessant genoeg om ook hier nog eens te delen.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.