Een stad puilt uit van verhalen, want door de eeuwen heen is er van alles gebeurd, gebouwd, gebeeldhouwd, gesloopt en: gebombardeerd – in dit geval. Dat de inwoners van Rotterdam zelf ook nooit verlegen zitten om een sterk verhaal, dat weet ik best. Maar dit is het bewijs dat ze écht flinke storytelllers zijn:
Ik werd via een Twitterberichtje nieuwsgierig gemaakt naar de website Rotterdam in Kaart. Daar kun je talloze histories van de Maasstad ontdekken aan de hand van oude en nieuwe kaarten (vanaf 1340-2008) uit het stadsarchief. Ze bieden een fascinerend overzicht hoe Rotterdam in de loop der eeuwen is gegroeid. Via het menu kun je met een muisklik op verschillende locaties en thema’s inzoomen voor informatie als krantenartikelen, straatnaamverklaringen en beeldmateriaal. Je kunt ook zelf suggesties indienen om toe te voegen.
Mooi initiatief. Een site als deze kun je zo keer op keer met een nieuwe laag informatie verrijken. En ‘m tijdelijk van extra informatie voorzien, bijvoorbeeld tijdens de Marathon of het Zomercarnaval.
Verhaal van staal en steen
Initiatiefnemer van bovengenoemde site is Museum Rotterdam. De directeur, stadshistoricus Paul van de Laars, neemt ook in zijn Verhalen van Staal en Steen allerlei Rotterdamse gebouwen onder de loep.
Hij werkt daarin samen met RTV Rijnmond, dat reportages maakt met historische en hedendaagse filmfragmenten. Die zijn naar mijn smaak erg lang voor op een website, ze hadden wat mij betreft flink gehermonteerd mogen worden, of voorzien van een klikmenu dat losse fragmenten aanbiedt.
Recht in het hart
En dan ontdekte ik al surfend NOG een website bomvol Rotterdamse vertellingen, van de gemeente. Die verzamelt op een aparte pagina “verhalen die de moeite waard zijn om te lezen en om verteld te worden (…). Omdat ze de stadstrots aanwakkeren, of omdat ze nieuwsgierig maken. Het gaat om verhalen die mensen kunnen raken. Recht in het hart. Want dat is de plek waar Rotterdam is te vinden.” Het is een indrukwekkende en diverse verzameling geworden.
En, ja echt waar, dan er is nog een website, namelijk Rotterdam vertelt. Van de Stichting Rotterdam Vertelt (SRV) die vooral de mondelinge geschiedenis van de stad en haar bewoners optekent.
Dus. Die Rotterdammers zijn lekker bezig met vertellen.
Misschien wordt het eens tijd om – ook goed voor een consequente citymarketing – al deze losse verhalensites logisch te verbinden en er het verhalenfestival De Rotterdamse Verhalen Vierdaagse aan te koppelen. Rotterdam als Storytelling City.
Of zijn er nog meer steden die zoveel te delen hebben?
Aanvulling van Angelique: nog 3 sites
Na het plaatsen van bovenstaande tekst kreeg ik een enthousiaste aanvullende mail van Angelique Boel: “Ik zal het je nog sterker vertellen: we hebben zelfs een verhalenhuis Belvédère op Katendrecht. Daar verzamelen ze de orale geschiedenis van de stad en hebben ze er ook prachtige boeken van gemaakt. Regelmatig kun je in hun ‘volkskeuken’ een verhaal horen van Rotterdammers met een andere culturele achtergrond en tegelijkertijd lekker eten. Een prachtig project van hen was ook ‘de brandgrens’. Langs de brandgrens van het bombardement op Rotterdam in WOII hebben ze verhalen opgehaald van Rotterdammers die dat hadden meegemaakt.
Daarnaast hebben we GERS, een blad voor en over Rotterdammers, en bijna dagelijks op Facebook mooie foto’s van de stad. En er zijn nog vele andere plekken, zoals ‘de buik van Rotterdam‘, je kunt wel raden waar die over gaat. Ach, Rotterdam is gewoon mijn stad, ik kan er inmiddels ook uren over vertellen.”