“Hoe kom ik nou aan goede onderwerpen voor mijn blog?” is de vraag die ik het meest hoor van deelnemers aan workshops. Daar kan ik echt uren over vertellen. Nu houd ik het kort, met 3 tips: werp eens een blik op de alledaagse wereld om je heen. Als je eenmaal echt goed weet waarover je gaat bloggen, dan zie je overal vanzelf onderwerpen opduiken. Weg met die writer’s block.
Tip 1. Kijk ’s naar voorwerpen die je tegenkomt
Laat je inspireren door… bijvoorbeeld een klapstoel.
In de workshopzaal van Het Hoofdkantoor te Bussum hebben ze kleurige klapstoelen van het merk Pantone, die iedereen vrolijk stemmen. Ze staan uitgeklapt bij de tafels en hangen ook aan de muur, voor als er grotere gezelschappen komen. Voor een vrouwennetwerk organiseerde ik een blogstrategieworkshop. Tijdens een brainstormpauze lieten de deelnemers zich door de stoelen inspireren.
- Zo zag de organizer een fabuleuze manier om stoelen mooi op te bergen, met haken aan de muur: goed onderwerp voor haar opruimblog.
- De interieurarchitect verzon een blogserie over ‘wat doet deze kleur voor je interieur’.
- De ICT’er ontdekte in de Pantone-kleurcode een artikel over het onderwerp hoe ‘nerds’ informatie het liefste krijgen opgediend: namelijk duidelijk en overzichtelijk, volgens een vast patroon.
Tip 2. Kijk ’s wat er ergens allemaal gebeurt
Ga in park, op plein of straat langdurig op een bankje zitten. Of op een stoel in een café, of op een terras. Kijk naar mensen, dieren, dingen die voorbij komen, uiteraard met je eigen blog in je achterhoofd. Neem de tijd. Schrijf op wat je opvalt.
Doe dat met de hand, op papier, met een pen. Ja da’s ouderwets wellicht, maar onderzoek heeft uitgewezen dat zo je creativiteit beter loskomt, dan wanneer je typt op smartphone of laptop.
Tip 3. Kijk eens ‘dieper’ naar het alledaagse
Kijk thuis om je heen en roep wat je direct ziet. Bijvoorbeeld ’theepot’, of: ‘ hond’ of: ‘buurman’. Welke zaken associeer je ermee in relatie tot je blog? Welke eigenschappen hebben een theepot, hond of buurman? Schrijf er zoveel mogelijk op. Gebruik die associaties en eigenschappen verder om onderwerpen te bedenken voor je blog.