Op een dag, zoals ieder modern mens, loop je vast. Er komen dan vragen op als “Is dit alles? Ben ik wel goed bezig? Wat is de zin van het leven? Wat is de zin van mijn leven? Waarom ben ik op aarde?” Het advies wat je dan vaak hoort is: “Je moet je passie volgen.” Dat is dus niet zo. 

“O ben je vastgelopen? Joh, volg je passie, dan word je pas gelukkig, voor altijd”, hoor je mensen roepen. Vervolgens is het de bedoeling dat je dan het roer omgooit, je baan opzegt, wereldreizen maakt. En dan weet je het nog eigenlijk niet.

Maar lieve mensen, ik verklap hier: een passie duurt niet een heel leven. Een passie kan zelfs van extreem korte duur zijn.

Een missie duurt een heel leven. Een passie is slechts een onderdeel van je missie.

Onderzoek je missie!

Vraag je af wat je missie is. Die missie, daar kun je lang en kort over zijn.

Lang: lees veel boeken, volg veel cursussen, probeer van alles uit.
Kort: kijk waar je al je leven goed in bent en altijd weer je bed voor uit wilt komen. Dat is datgene wat jij heel vanzelfsprekend vindt om te doen en te kunnen, maar waar jij over het algemeen anderen mee helpt, omdat zij er veel minder goed in zijn dan jij.

Mijn missie? Al mijn hele leven: mensen inspireren en verbinden met creatieve communicatie. Maar ik moet voortdurend op zoek naar een nieuwe passie daarin.

Passie van korte duur

Want ik raak gewoon steeds een beetje op een passie uitgekeken. In het communicatievak is heerlijk veel omwenteling, en zijn er talloze mogelijkheden. Dus nieuwe passies zijn snel gevonden om helemaal in te duiken, maar ineens heb ik er dan ook weer tabak van – want ‘been there done that’. Passies zijn dus vaak kortdurend. Even een opflakkerende obsessie, een nieuwe liefde, een begeestering.

Het blijft in mijn persoonlijke leven wel vermoeiend – en anderen niet begrijpen waarom je ineens met iets stopt – maar dat is nu eenmaal de aard van het beestje.

Passie? Missie!

Maar de algemene conclusie luidt dus: ‘volg je passie’ zou moeten zijn: ‘volg je missie’ en vind daarbinnen lekker je diverse passie(s) gedurende je leven.

Grappig: ik ben momenteel weer bij een oude passie beland – dat blijkt dus ook te kunnen – en dat is: zelf publiceren (dus niet voor een opdrachtgever, maar op eigen initiatief). Ik ben weer aan het bloggen en heb een hele nieuwe site+concept uit de grond gestampt: Dailygreenspiration, groene influencer worden en mensen inspireren beter voor onze planeet te zorgen en ze met elkaar te verbinden via mijn platform, dat is mijn nieuwe passie 🙂 Die dus uitstekend past bij mijn missie.

Meer lezen over passie en missie?

Zie ook de blog van Willem Kuipers over dit onderwerp.