Je kunt ‘sociaal’ zijn in tekst, maar ook in beeld (foto’s, tekeningen, infographics) en met bewegende beelden.
Video wordt steeds meer gedeeld en ook steeds vaker mobiel bekeken. Video is een lekker makkelijke en toegankelijke manier om informatie te krijgen en geven.
Een video kan bijvoorbeeld interessant zijn voor:
- een autodealer: zou proefritten kunnen tonen, of een bespreking van een ‘auto van de week’, denk: ‘Top Gear’.
- een modezaak: kan spraakmakende make overs showen, in samenwerking met de kapper en de schoonheidsspecialiste: 3 vliegen in 1 klap, kun je nog een actie aan koppelen ook, want voor zo’n make over laat je de klant betalen, en krijgt die er nog een gratis video bij ook!
- een bouwbedrijf: kan verbouwingen filmen met een plafondcamera en dan versneld afdraaien om binnen 3 minuten een verbouwing van enkele weken te laten zien. Ook geschikt voor: het opbouwen van een beurs- of marktstand, het inrichten van een pop-up-store. Dat kun je opnemen met bijvoorbeeld de app Hyperlapse
- een organisatie die een inkijkje wil geven in een productieproces, zie bijvoorbeeld dit filmpje van Rijkswaterstaat, waarin wegwerkers 3 dagen lang een camera op hun helm hadden.
- horecabedrijf, attractie of kwekerij (bijvoorbeeld) kunnen een feelgood-movie of storytellingvideo maken: op Twitter werd ik op een dag gevolgd door Portobello Orange Coffee, een ondernemer die in zijn oranje Volkswagen-busje koffie verkoopt, uiteraard op Portobello Road Market in Londen. Ik volgde terug en kreeg een bedankje met een link naar een Youtube-filmpje, een sfeervolle feelgoodvideo over deze man, zijn busje, de locatie en zijn product. En ik kreeg trek in koffie. En… zin om naar Londen te gaan.
Maak dus eens af en toe een video
Hou de volgende punten in je achterhoofd:
- Wat is je doel, wat wil je bereiken (emoties: angst, vreugde, opluchting, eureka-gevoel)?
- Wie is je doelgroep?
- Wat moet die doelgroep gaan denken of doen als ze je video hebben gezien?
- Welke ‘call-to-action’ zit er in je video en op welk moment? (kortom: op elk moment probeer je de kijker over te halen om actie te ondernemen?)
- Voeg op strategische momenten de juiste trefwoorden en beschrijvingen toe, die ook in andere communicatiemiddelen worden gebruikt.
- Zet ‘m op je website, maar deel de video ook op Youtube of Vimeo, met hashtags (#) en deel ze via andere sociale media, vaker dan 1 keer.
- Kijk hoe je video wordt ontvangen, leer daarvan.
Tip: probeer ’s een Vine
Een Vine is een 6-secondenfilmpje dat je maakt met de Vine-app, Het is een zogeheten ‘looping videoclip’, dat gaat dus eindeloos door. Het is ook mogelijk een paar kortere ‘stop motion’ opnames maken achter elkaar (binnen die 6 seconden) om een ‘verhaaltje te vertellen’. Met tagging (@) en hashtagging (#) krijg je meer volgers.
Geschikt voor:
- momenten waarop je iets aan het creëren bent
- momenten van actie
- paar stappen in een maak- of opbouw- of afbreekproces
- iets grappigs, opmerkelijks waar enige beweging in zit
Op deze pagina staan een aantal voorbeelden van hoe bedrijven een Vine maakten van hun product.