Ik kreeg een mail van Microsoft. Dat ze wat nieuws voor me hadden: Sway. Een digitaal storytellingplatform waarmee je ‘interactieve verslagen, nieuwsbrieven en persoonlijke verhalen’ kunt maken. Ik ging ermee aan de slag. En ben onder de indruk.

Bevinding

Sway is een interessante tool. Een ware concurrent voor digitale magazine-tools en zelfs in sommige gevallen WordPress. En… boeiend is de manier waarop Sway verder vorm krijgt, namelijk via de ‘user crowd’.

Wat is Sway?

  • Een app en desktoptool
  • Aangeboden door Microsoft (als ‘lid’ van de Office-family). In december 2014 aangeboden als Preview, nu beschikbaar in een eerste versie, nog steeds in ontwikkeling, samen met gebruikers
  • Een beeldgerichte en filmische variant van Powerpoint
  • Biedt ruim plaats voor foto’s, digitale illustraties en video, tekst staat op de tweede plaats
  • Je gebruikt beeld van je Facebook-pagina, je Twitter-account, uit je OneDrive en/of je telefoon of pc
  • De presentatie is responsive, dus zichtbaar op alle apparaten
  • De presentatie staat direct in de cloud, je kunt de URL delen

Aan de slag, met pompoenen

Ik ging op mijn laptop aan de slag en koos voor het gemak een basic onderwerp, te weten: pompoenen. Een lekker actueel thema. En: ik heb er beeld van. Ik ben er eentje aan het kweken in mijn tuin en volg het groeiproces met mijn camera. Plus ik had wat pompoenfoto’s op voorraad na een fietstocht door de Brabantse Kempen, waar overvloedige oogst werd aangeboden in straatstalletjes.

Ik kreeg op basis van door Sway zelf gevonden zoekwoorden – op basis van mijn tekst – nog extra beeld aangeboden, van pompoenen uiteraard. Het is me onduidelijk van wie dat beeld is. Er staat wel wat vaag gemompel over fotorechten bij, maar goed, ik heb het toch gebruikt.

Dat Swayen, dat gaat snel en makkelijk. Je sleept en klikt. En daar is je presentatie: tadaa!

Je ziet, ik heb er een beeldblogje van gemaakt. Kostte me 20 minuten en daarna heb ik nog wat zitten tweaken.

Oja, gek dingetje: foto’s kun je niet naar wens naar de juiste positie slepen of croppen, maar je moet met een soort stippen aangeven welke onderdelen je in beeld wilt hebben. Da’s ff wennen.

Gebruikers bouwen mee

Voordeel is dat er nog weinig keus is in design, dus kun je snel wat in elkaar zetten. Maar daar wordt aan gewerkt. Het allerleukste in dit stadium is: Sway staat nog in de steigers, maar is al wel de wereld ingeslingerd om met gebruikers verder te werken aan verbetering. Op de user-pagina kun je als gebruiker jouw Sways tonen, verbeter-ideeën indienen en stemmen op ideeën van anderen. Zo kunnen de bouwers Sway optimaliseren in samenwerking met gebruikers en ook zien wat die gebruikers verzinnen tijdens het Swayen; een fantastisch voorbeeld van crowd sourcing.

En: omdat je onder je eigen naam post, wordt een ‘eenvoudige’ publishing tool ook een social tool, je staat namelijk in direct contact met bouwer en andere gebruikers. Wie weet wat daar weer voor moois uit voortvloeit.

Wow…

En om te zien wat anderen maken, wow! Ik ontdek dat ik nog een hoop te leren heb en dat er heel veel kan. Het is bijna een website die je binnen no time bouwt, Scary!

Sway it!

Ik ben benieuwd naar jouw Sway! Stuur je me een link? Dan laat ik ‘m hier zien.

Eerst meer weten? Er zijn webinars die je tonen hoe je Sway kunt toepassen.