Even een videootje bekijken via sociale media op de telefoon, doen we steeds vaker. Maar: we zijn lui en druk, dus we willen ze kort: 3, 6, 15 seconden graag! Als een filmpje meer dan 3 minuten gaat duren, zuchten we al… want we hebben wel meer te bekijken op een dag hé! Zo maak je secondenvideo.

Je maakt die ultrakorte filmpjes met een up-to-date smartphone zelf en je resultaten zijn dan ook snel te delen en bekijken.

Kortst (circa 3 seconden): animated GIF

geanimeerde GIF

Een GIFje is anno 2015 een bewegende foto, of een piepklein stukje film. GIF kwam eind jaren 80 als digitaal fotoformaat op de markt. Een ‘geanimeerd GIF-je’ zoals vaak gebruikt op Twitter (kan nog niet op Facebook of Instagram) is inmiddels een bewegend fragmentje, soms voorzien van een extra geschreven tekst of een ‘sticker’. Het wordt al gauw wat hysterisch, maar trekt daardoor de aandacht. Je kunt zo’n geanimeerde GIF zelf maken met diverse apps. De beeldkwaliteit mag enigszins twijfelachtig zijn, hoewel de kijker kritischer wordt.

Deze GIF maakte ik met de app Gif Me! door op een zonnebloem kort ‘in te zoomen’ (door mijn hand ernaartoe te bewegen), een bruinfilter te kiezen en er met de tekstfunctie woorden aan toe te voegen.

Korter (6 seconden) Vine

Begin 2013 lanceerde Twitter de app Vine als een stand alone waarmee je meerdere filmfragmentjes achter elkaar opneemt tot maximaal 6 seconden. Die komen in een ‘loop’ en kunnen in een tweet worden verzonden. Volgens Amerikaanse blogs is Twitter nu bezig met een tooltje waarmee je stickers, tekst en droedels kunt toevoegen aan je videoclipjes, zoals dat met GIFs al kan.

Kort (15 seconden): Instagram

Met Instagram kun je filmpjes maken van maximaal 15 seconden. Dat werkt hetzelfde als de app Vine: je filmt iets, als je de knop loslaat, film je vervolgens een aansluitend onderwerp, enzovoorts. Zo kun je in 15 seconden best een aantal beeldjes vastleggen.

Langer (60-90 seconden): Facebook, Linkedin,

Op (of via) Facebook of Linkedin kunnen filmpjes zo lang zijn als je wilt. Toch zullen steeds minder mensen op deze ’timeline-media’ een filmpje dat langer is dan 3 minuten uitkijken, tenzij het echt bere-intrigerend is en helemaal in de doelgroep.

Langst (90 seconden-10 minuten): Youtube

Op Youtube kunnen filmpjes weer langer zijn. Mensen sluiten Youtube inmiddels ook op tv aan. Zo kan mijn vader geïntrigeerd naar 25-minutenfilmpjes kijken waarin Australische klussers van een roestige oliedrum een barbecue lassen.

Aan de slag met secondenvideo

Met de apps van Instagram en Vine en talloze andere (montage)apps kun je animaties maken door stukjes film en foto’s en allerlei gadgets als tekst en stickers samen te voegen.

Maar hoe maak je zo’n ultrakorte video interessant en bruikbaar? Kun je er wel ‘alles’ in kwijt? Jazeker. Met beeld en soms wat gesproken en geschreven tekst kom je een heel eind, zelfs in 3, 6 of 15 seconden.

Meer lezen

Wat kun je vertellen in korte video?

 

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.