Sommige actualiteiten zijn gewoon te voorspellen. Zo is januari de tijd om het verse jaar wat structuur te geven. En ook al vind ik dat content spontaan en up-to-date moet zijn, dat weerhoudt me er niet van om een contentplanning te maken. Zo weet ik nu dat 2016 het Jaar van de Peulvrucht is. Eh…tjsaa, daarmee weet ik in mijn branche geen direct logische link te leggen, maar met ‘13 februari Wereld Radiodag’ kan ik als contentmens zeker wat.
In dit artikel: waarom contentplanning minder gedoe geeft en meer ruimte. En hoe je zoiets praktisch aanpakt, lees je in de Whitepaper Contentplanning 2016 die je onderaan het artikel kunt downloaden.
Qua contentplanning, begin ik eerst even een stukje historie. Want nieuw, dat is het natuurlijk niet. Wel anders.
In 1992 begon ik in de journalistiek op de stadsredactie van een regionaal dagblad. Ook daar hadden we een planning: er was altijd een kolom voor drie politieberichten, altijd een kader voor een menselijk portret van 350 woorden met foto, er was altijd een achtergrondverhaal en nog een ‘tweekolommer’ voor actualiteiten uit de gemeenteraad. Per dag vulden we deze ruimte in, met dat wat er op ons pad kwam. Het was ook duidelijk wie wat voor rekening nam: de stagiair deed het portret, de rechtbankverslaggever deed de politieberichten en de politiek redacteur de gemeenteraad. Het achtergrondverhaal deden we beurtelings.
Planking
Vaak lag er ook nog wat op de ‘plank’: een virtuele plek (ja wij hadden toen al computers, maar waarschijnlijk was dit ooit echt een plank of la) waar zich de artikelen bevonden die we al wel hadden gemaakt, maar die nog niet waren gepubliceerd. Voor de luwe momenten. Of voor als er een redacteur ziek was, of voor als er weinig hard nieuws was. Of voor het weekend.
Contentplanning
Bij de tijdschriften waar ik daarna werkte, leerde ik pas echt strak plannen. We produceerden er midden in de zomer al het winterverhaal. En andersom. En als je elke veertien dagen 80 pagina’s kopij richting de lezer stuurt, is plannen de enige manier om dat enigszins relaxed te doen. Dus wisten we op de redactie al maanden van tevoren welke verhalen en rubrieken we gingen produceren. En wie dat deed. Was ook fijn voor de adverteerders om te zien wat we gingen doen. De echte actualiteiten vulde de nieuwsredacteur en columnist op het allerlaatst aan, op de plekken die we daarvoor speciaal hadden gereserveerd.
Mix
Inmiddels werk ik nauwelijks nog voor printmedia, of ze zijn een onderdeel van een bredere ‘contentmix’. Want wat is gebleven, is al die informatie (vroeger: kopij) die op een of andere manier geregisseerd moet worden, en via allerlei kanalen (sociale media, nieuwsbrief, website, krantje) de wereld in wordt geslingerd.
Oude tijden
Het principe is dus hetzelfde als in oude tijden: je hebt een contentstrategie/redactieformule waarin het doel en de doelgroepen duidelijk zijn. Daarna ga je met je planning bepalen wat de logische momenten zijn, om de gewenste informatie in de logische vorm via het logische kanaal naar buiten te brengen.
De contentplanning is ervoor om je berichten gestructureerd voor te bereiden. Dan lukt het je om punctueel te publiceren en overzicht te houden op wat er nog moet gebeuren. Het scheelt gedoe, geharrewar, stress en tijd.
Het document is daarnaast een perfect middel voor de wekelijkse werkbespreking. Het is namelijk simpelweg een actielijst om bij te houden: wie gaat wat doen en hoe, en gaat het allemaal lukken?
Creatieve blokkade
Er zijn mensen die zeggen dat plannen en kalenders de creativiteit blokkeren. Dat zijn vaak types die moeite hebben met deadlines. Naar mijn mening geeft plannen juist ruimte aan creativiteit waar die echt nodig is. Namelijk in de inhoud. De planning legt slechts globaal, thematisch vast wat er gemaakt wordt. De creatieve invulling en het vrije denken komt aan de orde als je de kopij daadwerkelijk gaat maken. En als er echt een briljant idee opkomt, of zich een urgente actualiteit aandient, dan laat je je door een planning uiteraard nooit dwarsbomen.
In onderstaand te downloaden whitepaper heb ik een stappenplan en wat basisbronnen gezet, waarmee je zelf aan de slag moet kunnen.